Blogi
15.05.2023

Leibur läks gaasiküttelt üle keskkonnasõbralikule kaugküttele

Eesti vanim leivaküpsetaja Leibur lõpetas selle aasta alguses oma tootmishoone kütmisel maagaasi kasutamise ja läks üle peamiselt kohalikust taastuvast biomassist toodetavale keskkonnasäästlikule Utilitase kaugküttele.

Leiburi tegevjuhi Ott Neeme sõnul on Leiburile jätkusuutlikult ja väikse süsinikujalajäljega leivatoodete tootmine äärmiselt oluline. “Kaugküttele üleminek toetab meie samme olla rohelisem ja tagab lisaks loodushoiule ka varustuskindluse,“ sedastas ta.

Neeme lisas, et Leiburis hoolitakse homsest. „Vaatame alati tulevikku: see tähendab, et püüame leida kogu tootmisahelas jätkusuutlikumaid lahendusi ja tagada, et tugev leivakultuur areneb üha edasi ka järgnevatel aastakümnetel,“ lisas ta.

Soojusettevõtte Utilitas Tallinn juhatuse esimees Robert Kitt märkis, et Utilitasel on suur rõõm Leiburi tootmishoone kaugküttega liitumise üle, sest sellega panustatakse koos linnaruumi rohelisemaks muutmisesse ning süsinikuheite vähendamisesse.

„Tööstussektor on pikalt kasutanud hoonete kütmiseks maagaasi, kuid viimastel aastatel otsitakse jätkusuutlikumaid lahendusi, nagu loodussõbralik kaugküte,“ selgitas Kitt. Ta lisas, et nii tarbijate kui ettevõtjate jaoks on teenuste ja toodete vähene keskkonnamõju saanud iseenesestmõistetavaks väärtuseks.

Utilitase kliendid iseloomustavad kaugkütet ennekõike kui varustuskindlat, ohutut ja mõistliku hinnaga lahendust, mis vastab igati nende ootustele. „Rahulolu kaugkütteteenusega on meie klientide seas 94 protsenti. See on väga hea tulemus, eriti kui võtame arvesse teist aastat vältavat energiakriisi ja selle mõju kõigi kütteviiside hindade tõusule,“ sedastas Kitt.

Utilitas on Eesti suurim taastuvenergia tootja ja kaugkütteettevõte ning suurim tuuleenergia tootja Lätis. 2022. aastal tootis Utilitas 1,9 TWh soojust ja 405 GWh elektrit. 69% energiast toodeti taastuvatest allikatest. Utilitas liigub süsinikneutraalsuse poole, rajades piirkonnas uusi taastuvenergia tootmisvõimsusi, investeerides päikese- ja tuuleenergiasse ning viies ellu esimest rohelise vesiniku pilootprojekti.

AS Leibur on Eesti juhtiv ja vanim pagaritööstus, kellele kuulub ligi kolmandik siinsest pagaritööstuse turust. Leiburi tehas, mis asub Tallinnas Leiva tänaval, varustab regiooni, kus elab umbes 30 miljonit inimest. Lisaks Eestile valmistame tooteid Soome, Rootsi, Norra, Läti ja Leedu turule. Ekspordime kontsernisiseselt rohkem kui poole oma toodangust.

AS Leibur Tallinna tehasele on omistatud toiduohutuse ja kvaliteedijuhtimissüsteemi BRCGS sertifikaat. Meie eesmärk on keskenduda keskkonnamõjude minimeerimisele ja CO2 emissiooni vähendamisele kogu väärtusahelas.

Alates 2015. aastast kuulub Leibur Lantmännen Gruppi.